Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Το YouTube «σκότωσε» το Google Video


«Λουκέτο» στην υπηρεσία βίντεο που δημιούργησε η Google το 2005

Αν έχετε «ανεβάσει» τα αγαπημένα σας βίντεο κλιπ στην υπηρεσία Google Video και δεν θέλετε να τα χάσετε για πάντα, σπεύστε να τα αποθηκεύσετε στον σκληρό σας δίσκο.

Η Google ανακοίνωσε ότι βάζει «λουκέτο» στην υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο που δημιούργησε πριν από έξι χρόνια, ειδοποιώντας τους χρήστες της να μεταφέρουν σε άλλο site ή να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υλικό που έχουν «ανεβάσει».

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «e-θανάτου»
Πρόκειται, ουσιαστικά, για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου», καθώς μετά την απόκτηση του 
YouTube από την Google, το Google Video είχε κατ' ουσίαν εγκαταλειφθεί από τους δημιουργούς του.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2009, η εταιρεία μπλοκάρισε τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο, δίνοντας μια πρόγευση για αυτό που θα ακολουθούσε.

Η τελευταία ημέρα λειτουργίας του ιστότοπου θα είναι η Παρασκευή 29 Απριλίου, οπότε θα διακοπεί η πρόσβαση στο 
site. Ωστόσο, θα δοθεί στους χρήστες ένα επιπλέον διάστημα δύο εβδομάδων προκειμένου να προλάβουν να σώσουν το υλικό τους.

Ανακοίνωσε το τέλος μέσω email

Σε ένα 
email που απέστειλε προς όλους τους εγγεγραμμένους χρήστες της υπηρεσίας, η Google τους ενημερώνει ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 13 Μαΐου για να «κατεβάσουν» (download) τα βίντεο που τους ανήκουν και να τα αποθηκεύσουν, πριν σβηστούν οριστικά από το site.

«Μέσα στον τρέχοντα μήνα, τα βίντεο που φιλοξενούνται στο Google Video δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα για αναπαραγωγή», αναφέρεται στο 
email που έστειλε η «Ομάδα τουGoogle Video», όπως υπογράφει.

Διαμαρτυρίες χρηστών

Η Google ζητά από τους χρήστες της υπηρεσίας να «μεταναστεύουν» στο YouTube, επίσης δικής της ιδιοκτησίας, κάτι που έκανε ορισμένους να αναρωτηθούν -σε σχόλια που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο- γιατί η εταιρεία δεν μεταφέρει αυτόματα όλα τα βίντεο
στο YouTube, αλλά αντίθετα «αναγκάζει» τους ίδιους να το πράξουν.

«Ειδικά τώρα που το YouTube απαιτεί να έχεις λογαριασμό Google, δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν μετακινούν αυτόματα όλους τους χρήστες εκεί», έγραψε ο χρήστης Miguel
Dias, στο ιστολόγιο googlesystem.blogspot.com.

«Γιατί η Google δεν μεταφέρει αυτόματα τα βίντεο;», διερωτήθηκε στο ίδιο μπλογκ ένας ανώνυμος χρήστης.

Αφού δεν το ξεπέρασε, το εξαγόρασε

Η υπηρεσία 
Google Video ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2005, έναν χρόνο πριν η Google διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό, αποφασίζοντας να αγοράσει το YouTube, αφού δεν κατάφερε να το νικήσει. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 1,65 δισ. δολάρια.

Στους γνωρίζοντες την διαδικτυακή αγορά, το «λουκέτο» στο 
Google Video δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένης της ηγετικής θέσης που καταλαμβάνει το YouTube στιςonline υπηρεσίες βίντεο.

«Είμαστε έκπληκτοι που πήρε τόσο πολύ στην Google να κλείσει το Google Video», έγραψε το ιστολόγιο τεχνολογίας Mashable.com.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών comScore, τα οποία δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, το 
YouTube είναι με διαφορά η δημοφιλέστερη οnline υπηρεσία ανάρτησης και παρακολούθησης βίντεο, αριθμώντας 143,2 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το μήνα μόνο στις ΗΠΑ. Ακολουθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της AOL και της Yahoo, με 57 εκατ. και 56 εκατ. θεατές αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την 
Wikipedia, στο Google Video είναι «ανεβασμένα» μόλις 2.500.000 βίντεο. Αντίθετα, στο YouTube «ανεβαίνουν» 24 ώρες βίντεο κάθε λεπτό. Ο συνολικός τους αριθμός δεν ανακοινώνεται από την Google. Ωστόσο, η Wikipedia αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 2008 είχαν «ανέβει» στο site 83,4 εκατομμύρια βίντεο. Σήμερα εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος.

Πώς να σώσετε τα βίντεο

Τι θα συμβεί τώρα με τα βίντεο που φιλοξενούνται στο 
site; Η Google ζητά από τους χρήστες του Google Videos να τα μεταφέρουν στο YouTube.

«Σας ενθαρρύνουμε να μετακινήσετε το περιεχόμενό σας στο YouTube, αν δεν το έχετε κάνει ήδη», γράφει το ηλεκτρονικό μήνυμα που τους απέστειλε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει προσθέσει ένα «κουμπί» με την ένδειξη «
Download» στις σελίδες με τα βίντεο, το οποίο βοηθά τους χρήστες να αποθηκεύσουν πιο εύκολα το υλικό τους. Ωστόσο, το «κουμπί» αυτό θα αφαιρεθεί στις 13 Μαΐου.

Νέα επένδυση στο YouTube

Η Google γνωστοποίησε ότι θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη τεχνολογιών βίντεο-αναζήτησης, με επίκεντρο το YouTube.

«Η κίνηση αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να εστιάσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών προς όφελος των χρηστών σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal», η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου στο
YouTube, δημιουργώντας θεματικά κανάλια για τις τέχνες και τον αθλητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου